Vad är Internationella Teaterdagen? En dag för firande och för reflektion kring teater, dess historia, dess kraft och dess möjligheter. Startade 1961. Det skedde i Finland och då reflekterade och diskuterade man teaterns roll i den tiden. Teater och världsfred var ämnet då.

Sen dess har Internationella Teaterdagen spritt sig till många länder. I Sverige dock lite anonymt fortfarande. Varje år publicerar International Theatre Institute ett budskap. 2019 års teaterbudskap inför denna dagen har skrivits av dramatikern Carlos Celdràn från Cuba, där mötet mellan skådespelare och publik hyllas som ett unikt ögonblick av kreativitet.

På ABFs Kulturhus i Åmål firades Internationella Teaterdagen 2019 med dalslänningar från Åmål, Steneby, Bengtsfors, Skåpafors, St Petersburg, Kuweit och Thailand. Medlemmar från fd Teatersällskapet i Billingsfors mötte ungdomar från Young Innovation Hub och andra teaterälskare. Det blev samtal om teaterupplevelser över en kvällsfika och sedan teaterimprovisation under ledning av Tatiana Pismenskaya.

Improvisation: Biljettkontrollant vs resande utan biljett

Ett ordspråk ska gestaltas. Vilket?

I själva verket äger Internationella Teaterdagen rum den 27:e mars. Kulturföreningen Strömmar i Dalsland  firade dagen den 29:e.