Epilog.

Efter avslutat uppdrag – efter finissage på utställningen ”I samma båt” – avrundades den starka upplevelsen av flyktingars berättelser med ett besök på Friluftsteatern i Billingsfors tillsammans med några av besökarna. Ami Skånberg Dahlstedt med maken Palle Dahlstedt var båda intresserade av att se mer av vad Dalsland har att erbjuda av kulturarv och aktuellt kulturutbud. Den anrika teateranläggningen från 1792 i Billingsfors visade sig vara just en sådan plats. Där har teater framförts i olika epoker sen Gustav III:s dagar. Där har Billingsfors Teatersällskap spelat krönikespel och komedier i många år och där ska Kulturföreningen Strömmar i Dalsland påbörja skapandet av en repertoar för det nyväckta teatersällskapet med premiär nu i augusti.

Ami och Palle är aktiva kulturskapare både i Sverige och i Japan, där båda skapar skådespel och musik. Ami är aktuell med en egen uppsättning nyligen på scenen Atalante i Göteborg där hon synliggör en av sina anmödrar – en kvinna, vars liv på mentalsjukhus vid 1900-talets början blev undangömt och nedtystat. Palle är experimentell digitalmusiker och forskare kring bland annat kopplingar mellan konstmusik och artificiell intelligens (AI) vid Göteborgs Universitet.

Kontakten med Ami kom till genom släktforskning, där hon och David Dickson visade sig ha gemensamma anfäder och anmödrar fyra generationer tillbaka. Palle och David träffades första gången på Vetenskapsrådets symposium om kreativitet och galenskap i Stockholm 2010.

Besöket nu på Friluftsteatern blev en lekfull skönhetsupplevelse med spontan sång och improviserad dans och samtal kring platsens historia. Mycket kom att röra sig kring Strömmar i Dalslands planer att skapa teater och möjligheterna att koppla samman kulturarv och moderna uttrycksmedel.

I samband med besöket i Billingsfors besöktes också Laxarby kyrka, med de vackra smideskorsen, som inspirerat Kulturföreningens projektledare Tatiana Pismenskaya till textila kompositioner med spännande bildlek med arabiskt och dalsländskt kulturarv. En skön epilog blev det på utställningsprojektet ”I samma båt”.

Erica Trevisin i T-shirt designad för performance-guiderna i utställningen ”I Samma Båt”

Läs mer om Ami Skånberg Dahlstedt här.

Lyssna på Palle Dahlstedts musik här.