Dagbok 2021
5/1: Trettondedagsafton. Spännande! Vi tänker oss att jobba vidare utifrån den studiecirkel på temat SKIT som vi hade under hösten. Är det bara i Sverige som vi säger ”skitroligt”, ”skitgott”? Så vi ringde upp Cate Mukei som är i Kenya på julbesök hos sina föräldrar och släktingar där. ”Hur pratar man om SKIT i Afrika?” Via Zoom fick vi göra besök hos Cates mamma, som avbröt sitt arbete i köket och berättade om hur landets olika språk hanterar detta som är tabu. Det var kul och lärorikt.
7/1: DD och TP besökte Guldjobbet i Bengtsfors och träffade deras kontaktperson Jackie Rasmussen. Vi söker deltagare till vår mötesserie ”Kvinnorummet” där vi vill skapa möten som ger inspiration och öppningar åt utrikesfödda kvinnor till ett aktivt liv. Tanken är att få kontakt med kvinnor som behärskar svenska språket och utveckla deras kunnighet i de mer subtila svenska kulturkoder som krävs för att kunna bli aktörer i samhället.
Dessutom ett möte med Marie-Therese på ABF i Bengtsfors om samarbete kring ”Kvinnorummet”.
8/1: Möte på ABF Bengtsfors med Sarab. Hon är utbildad i hemlandet (läkare). Hennes svenska fungerar. Hon vill lära sig mer. Hon kan tänka sig att lära andra. Precis vad vi söker till ”Kvinnorummet”.
12/1: Teams-möte med Eva Lindgren, som ska jobba med kvinnor för integration i Åmål.
Men också ett märkligt telefonmöte med Magnus Svensson på ABF Fyrbodal. Han menar att vårt projekt ”Kvinnorummet” är illojal konkurrens med kvinnoprojekt som ABF planerar i Bengtsfors. Vill att vi lägger ner det.
Vi har just börjat bredda det projektet med att söka kompetenta kvinnor utanför Bengtsfors. Pratade med Shiry Mustafa i Danmark i söndags. Hon är kurdisk konstnär som flytt från kriget och vill bidra.
Hade också ett spännande Zoom-möte med Martin Friberg och Karl Hallberg där vi bestämde att vi ska satsa på en utställning i vår på temat SKIT.
18/1: Vi startar upp digitala kvinnorummet så smått. Första Zoom-mötet idag. TP, Sarab och Mouna deltog. Diskussion om hälsa.
29/1: Möte med Ulrika Thoresson, entreprenör och coach från Tösse. Vi träffades på Marielle’s Café i Åmål. Hon är beredd att hålla i workshops i ”Kvinnorummet” när vi får ekonomi i projektet.
1/2: Vi har blivit uteslutna ur ABF. Orsak: Kvinnorummet anses konkurrera med ABFs kvinnoprojekt i Bengtsfors.
Möte ”Digitala Kvinnorummet”. Tema: Livet, döden och livet efter detta. Sju deltagare.
8/2: Möte ”Digitala Kvinnorummet”. Åtta deltagare denna gången. Vi är inte med i något studieförbund nu. Men vi har talat med Studieförbundet Vuxenskolan.
15/2: Zoom-möte med Mariann Andreasson, Kölviken, som uttryckt intresse att samarbeta med oss.
Möte ”Digitala Kvinnorummet”. Tema känslor. Fem deltagare.
16/2: Digitalt möte med Patricia Fortoul, Västerås. Hon ska delta i SKIT-utställningen. Hon visade sina utställningsbidrag.
17/2: Digitalt möte med Karen Thomson, South Carolina, USA. Vi pratade om att hon skulle kunna delta i Kvinnorummet och berätta om sina erfarenheter om att jobba som trädgårdsmästare i Arizona-öknen. Lite udda, men ett intressant exempel på kvinnokraft.
18/2: Möte på Strömkullecaféet med Baboucar Camara. Han var med och spelade trummor i vårt hälsoprojekt KÄNNA VÅGA SKAPA. Vi talade nu om gambianska språket Wollof och hur ord för skit används där i tex ordspråk. Kul och lite överraskande.
26/2: Förberedelser för videomanus med Baboucar Camara.
28/2: Föreningens årsmöte. Vi höll det digitalt denna gången. Vi fick klartecken att ansöka om att bli medlemsorganisation i Studieförbundet Vuxenskolan Väst.
2/3: TP och DD besökte Studieförbundet Vuxenskolan i Åmål. Vi skrev på ansökan om medlemskap för föreningen. Personalen visade runt i de fina lokalerna i det gamla Tingshuset och informerade om hur vårt samarbete ska se ut.
Besökte också Ungdomsgården Huset i Åmål. Där fanns Victor Johansson, som tidigare var ansvarig för Young Innovation Hub. Den har ju gått i graven i och med Corona, vilket är trist. Men vi lägger ”Huset” på minnet.
4/3: Internationellt möte. Digitalt. Vi har börjat tänka seriöst kring ett konstprojekt med syfte att inspirera människor som haft svåra upplevelser. Deltog gjorde TP, DD samt Neema Bagamuhunda som jobbar med film och scenkonst i flyktingläger i Kenya, Linda Luhse som jobbar med konstaktiviteter på en skola för funktionshindrade i Estland, Patricia Fortoul från Västerås med erfarenhet av konstskapande som en väg tillbaka efter svår cancer, samt Shiry Mustafa, kurdisk flykting i Danmark som vill jobba med konst tillsammans med barn på sjukhus.
5/3: Möte med Baboucar Camara. Nu planerade vi för filminslaget vi tänker göra till SKIT-utställningen.
Messengermöte också med Eva Löfvendahl i Åmål. Vi talade om ett möjligt performanceinslag i SKIT-utställningen.
7/3: Digitalt möte med Ewa Matthis, Mörbylånga, om våra planer på en internationell gren av Kvinnorummet. Vi tänker samla konstnärer och kulturaktörer i olika länder som vi har kontakt med. Vi vill undersöka vad som kan gå att göra tillsammans.
Nytt digitalt möte också med Mariann Andreasson. Det blir samarbete kring SKIT-utställningen som vi börjar med.
8/3: Teams-möte med Renée Weberitsch, som är projektsamordnare för Studieförbundet Vuxenskolan. Vi talade om möjligheter att söka projektmedel tillsammans.
10/3: Samtal med Petra Olsson på Fritidsgår’n i Bengtsfors om samarbete gällande Kvinnorummet. Sen träffade vi Baboucar och planerade inför videoinspelningen för SKIT-utställningen. Jobbade med manus.
DD, TP deltagit i digital kurs med SV om hur man jobbar med Zoom som mötesverktyg.
11/3: Manusarbete på Strömkullecaféet för video till SKIT-utställningen tillsammans med Eike Krautkrämer.
På kvällen digitalt möte med det som nu är föreningens internationella konst-team. Deltog gjorde TP, DD, Patricia Fortoul, Ewa Matthis och Alyssa Briteramos. Alyssa är dansare från Göteborg med Vogue och LGBTQAI+ som specialiteter. Vi förbereder en ansökan till Nordiska ministerrådet.
12/3: TP o DD träffade Baboucar på Fritidsgår’n där han jobbar. Vi fortsatte förberedelserna för videoinspelning.
14/3: Digitalt arbetsmöte inför ansökan till Nordiska ministerrådet. Vi söker till en förstudie för ett internationellt konstprojekt där vi planerar att sammanträffa i september och utarbeta verksamhet för ett gemensamt projekt. Deltagare idag var Patricia Fortoul, Linda Luhse, Neema Bagamuhunda, Alyssa Briteramos, TP och DD.
17/3: Digital kurs med SV om hur man jobbar med Zoom som mötesverktyg.
25/3: Mailkontakt tagen med professor Eva Bojner Horwitz, professor of Music and Health vid Karolinska Institutet. Vi vill rådgöra om förutsättningar för arbete med konst och trauma.
30/3: Filmsession för SKIT-utställningen med Baboucar Camara, Heike Eilers och Eike Krautkrämer. På Majberget, Bengtsfors.
.
1/4: Arbetsmöte med Peter Karlsson för SKIT-utställningen. Måleri. Vi fick tillåtelse av Jessica Fleetwood att ta med hennes smidesskulptur som står permanent i utställningslokalen (Biblioteksentrén i Bengtsfors). Peter får i uppgift att anpassa damerna i kafé-kö till ”damer i toakön”.
6/4: Planering inför SKIT-utställningen med Annasara Bjaaland Studieförbundet Vuxenskolan. Vi hänger utställningen nu i helgen i Stenhallen i entrén till biblioteket i Bengtsfors. Annasara hjälper oss med videodokumentation och finissagesändning på SVs webbsida på utställningens slutdag.
Inför hängning av utställningen har vi fått löfte av Patricia Fortoul i Västerås att hon ordnar kvalitetskopior av de foton som ska vara med. Hon kommer till helgen och är med och hänger sina verk.
8/4: TP granskar utställningslokalen. Mäter utställningsytor. Undersöker upphängningsanordningar. Talar med vaktmästaren om uppsättning av skärmar och om montering av Patricias tavlor. DD talar med IT-ansvarig om dator för videovisning.
9/4: I eftermiddags efter stängningsdags började vi hänga SKIT-utställningen i Stenhallen – ”Får vi skita på torget?” Titeln anspelar på det gambianska ordspråket som vi lärt oss av Baboucar: ”Även om du äger staden så får du inte skita på torget”. Vi har tillträde hela helgen, så att utställningen kan öppna på måndag.
10/4: hängning av utställningen. Patricia kom från Västerås med egna tavlor, skulpturer o leverans av kvalitetsfoton. Eva Löfvendahl, Ewa Svensson och Heike Eilers deltog i arbetet.
11/4: Fortsatt hängning. Peter Karlsson på plats. ”Bearbetar” Jessica Fleetwoods smidesskulptur. Karl Hallberg kom med sina skulpturer. Det mesta färdigt. Vi kollar att TTs video funkar i morgon innan öppningstid.
12/4: Ingen stor vernissage och ingen levande performance pga Corona. Men vi har en fin utställning och vi var där och guidade några besökare.
På eftermiddagen kollade TP o DD Arvsfondens webinarium om projektansökningar.
13/4: Telefonmöte TP, DD med Pär Näslund, Leader-ansvarig i Dalsland/Värmland. Talade om digitala kvinnoprojektet och möjlig ansökan.
14/4: Ledarträff kvinnorummet – digitalt med Mariann Andreasson.
19/4: Ledarträff kvinnorummet hemma hos Ewa Svensson. Ewa, Amal Zeitawe och TP.
TP o DD åkte till Karl Hallberg i Fröskog. Talade med honom och hans fru Cajsa Branchetti Hallberg om kommande SKIT-projekt.
20/4: Lotta Lagerlöf och Mariann Andreasson kom till SKIT-utställningen. Spelade in avsnitt till finissagevideon.
Dalslänningen hade en helsida om utställningen idag.
21/4: Gjorde ljudinspelning med Helena Proba till finissagevideon. Hon ska vara speakerröst.
P4 Väst kom och intervjuade TP och DD om SKIT-utställningen i direktsändning idag.
Annasara Bjaaland spelade in video med rundvandring i SKIT-utställningen och intervju med TP o DD.
23/4: Teamarbete digitalt med internationella gruppen inför ansökan. Idag introducerade vi flera nya deltagare. Vi började också öva lite kreativt skapande tillsammans. Deltog gjorde TP, DD, Alyssa, Neema (Kenya), Linda (Estland), Sini Koskelainen och Susanna Syrjäläinen (båda Finland) samt Leonid (Vitryssland).
26/4: Kent-Åke Gustavsson – Bengtsfors fågelfotograf – skickade över en bildserie på SKIT-temat efter att ha besökt vår utställning. De bilderna inkluderar vi i utställningen.
29/4: Digitalt morgonmöte med Renée Weberitsch o Annasara Bjaaland SV med planering av ansökan till Leader gällande digitala kvinnoprojektet. Annasara är klar med bearbetningen av videon till finissagen för utställningen ”Får vi skita på torget?” Läggs ut ikväll som digitalt kulturarrangemang på hemsidan SV Väst. Vi får länk att lägga ut på vår föreningssida.
Kontaktat Daniel Andersson, ordf Röda Korset Åmål (dessutom säkerhetsansvarig på Åmåls kommun) för möte om Kvinnorummet.
Talat med Sofia Falkman på Dalslands Sparbank om möjligheter till sponsring/projektbidrag. Svar: banken pausar sina kulturbidrag under pandemin. Vi bör återkomma säger Sofia.
Digitalt möte med Ewa Matthis om Kvinnorummet.
1/5: Avslut utställningen ”Får vi skita på torget?” Vi plockade ner den idag.
4/5: Digitalt möte med Daniel Andersson, Röda Korset Åmål. Vi ska återkomma när vi behöver hjälp att kontakta kvinnoprojektets målgrupper.
26/5: TP, DD och Mariann besökte Ulrika Gundahl på Svanskogs pizzeria. Ulrika bjöd på pizza och samtalet handlade bland annat om samarbete kring Digitala Kvinnorummet.
2/6: Möte med Elisabeth Wennberg, Linheden, Edsleskog. TP o DD fick en undvandring i hennes ateljé och samtal om hennes filmskapande.
17/6: Deltog i digitalt möte med Anna Hjelmberg och inbjudna kulturaktörer i Bengtsfors inför Bengtsfors nya kulturplan.
5/7: Planeringsarbete för projekt ”Kulturkompassen” – en serie arrangemang kring skandinavisk litteratur, konst, film. DD, TP, Mariann.
Besökte Jubileumsutställningen Bengtsfors 50 år i Stenhallen av Tomas Sannebro. Intressanta tidningsklipp från mängder av händelser i kommunens historia. Det slog oss dock att inget fanns med om de filminspelningar som demonregissören Lars von Trier gjorde i Dalsland och Bengtsfors. Det var 1999 och 2017.
31/7: Fortsatt planeringsarbete ”Kulturkompassen”. DD, TP, MA. Vi börjar med Lars von Trier. Tänker oss fortsättning på temat skandinavisk kultur.
1/8: Planeringsmöte ”Kulturkompassen”. TP, DD, Ewa Svensson, Peter Karlsson. Hemma hos Ewa.
14/8: Projektplanering ”Kulturkompassen”. TP, DD, MA.
20/8: Efter Covid-Paus under sommaren startar vi upp nu. Samtal på inbjudan av Anna Hjelmberg med ett flera kulturaktörer inför firande av Bengtsfors Kommuns 50-årsjubileum i höst. Vi berättade om våra planer på hur vi skulle kunna uppmärksamma Lars von Triers filminspelningar i Bengtsfors 1999 och 2017.
26/8: Bengtsfors kommun ställer in firandet av kommunens 50-årsjubileum på grund av Covidrestriktioner.
28/9: Hade ett möte med Kulturchefen Anna Hjelmberg, Johan Lilljeqvist och Annasara Bjaaland på Kulturhuset i Bengtsfors. Diskuterade studiecirkel/utställning kring von Trier i Dalsland. TP deltog på länk idag. Detta går att genomföra trots restriktioner.
11/10: Planeringsmöte inför von-Triercirkel. Cirkelledarna ska se Dancer in the Dark och The House that Jack Built som förberedelse för studiecirkeln.
15/10: Möte med Johanna Djurberg, rektor på Stenebyskolan. Planering av visning där av von Triers The House that Jack Built i samband med att vi startar vår studiecirkel om hans dalslandsinspelningar.
18/10: DD o TP – möte med Anders Lindgren, chef för Mötesplats Steneby och ordförande för Mustadfors Folkets Hus. Planering kring ett utvecklat SKIT-projekt.
25/10: TP o DD på teater på Kulturbruket i Mellerud. Såg ”Din kropp är inte bara du”, dansföreställning med Fia Adler Sandblad och Annika B. Lewis. Vid samtal efteråt med Fia och Annika diskuterades gemensamma idéer kring SKIT-tema.
26/10: Heldag med von Trier-film och filmanalys som förberedelse inför studiecirkeln – TP o DD hos MA i Kölviken.
27/10: Planeringsmöte med Annasara Bjaaland och Lena Hesselroth på SV i Åmål.
28/10: Visning på Stenebyskolan av The House that Jack built av Lars von Trier. Vi har fått tillstånd av Zentropa Sweden att visa och de sponsrar oss med avgiften. Noterbart: Ingen publik kom. Vi tror att det var ineffektiv marknadsföring att låta skolledningen enbart annonsera i skolans veckobrev. Tråkigt, men studiecirkeln kommer att bli av.
1/11: Planeringsarbete inför von-Triercirkeln. ”MORD i Dalsland”. Kontaktat Tommy Malm (platsansvarig location manager till The House that Jack Built), Magnus Svensson Maz-studios i Stockholm (location manager till Dancer in the Dark), Jenny Jansdotter (filmforskare på Karlstads Universitet). Positiva svar från alla.
9/11: Start studiecirkel ”MORD i Dalsland”. Bengtsfors bibliotek, Dalslandsrummet.
13/11: Videosamtal med Annika B. Lewis om nytt SKIT-projekt. Annika är regissör, koreograf och performanceartist med sin bas i Köpenhamn.
16/11: Cirkelmöte ”MORD i Dalsland”.
22/11: Videosamtal med Fia Adler Sandblad om nytt SKIT-projekt. Fia är skådespelare och dramatiker och driver ADA-teatern i Göteborg.
23/11: Cirkelmöte ”MORD i Dalsland”.
30/11: Kulturarrangemang ”MORD i Dalsland”. Tommy Malm kom och berättade om sitt arbete som plats-scout i den västsvenska filmvärlden. Jenny Jansdotter, Karlstads Universitet var med i samtalet på länk.
7/12: Cirkelmöte ”MORD i Dalsland”. Sammanfattning av våra intryck och upplevelser av von Triers ”dalslandsfilmer”.
21/12: Digitalt möte med Leader. Vi var inbjudna att presentera vårt projekt Tempus Studendi för deras LAG-grupp, som är den instans som bedömer om projekt ska få gå vidare till ansökan. Vårt projekt är ett av flera projekt som ska bedömas denna dag. TP o DD har förberett en ”pitch”. Vi fick 5 minuter att presentera projektet. Att vi därefter fick frågor att besvara under 40 minuter ser vi som tecken på att det finns goda förutsättningar att vi får göra en ansökan. Ansökan kommer att gälla en förstudie där vi tillsammans med deltagare i Bengtsfors och Åmål utarbetar metoder att lära ut det som kallas interkulturell dialog.