Tatiana Pismenskaya: Föreningens projektledare, workshopledare och regissör.

Tatiana Pismenskaya, projektledare
Här i smideskonstnären Ivan Dahlstrand Kamiyasus smedja på Innovatum i Trollhättan

Ryskt barn har många namn. Tatiana blir Tania och hennes nyfikenhet på livet gör henne både seriös och lekfull. Tania har arbetat i Ryssland som folklivsforskare vid Vita Havet, som teaterregissör i den ryska Folketshusrörelsen under Sovjettiden och efter Glasnost som dramapedagog och regissör i rehabilitering av patienter på mentalsjukhus i St Petersburg.

Sen 2008 bor Tania i Sverige. Här har hon gått den långa vägen genom KOMVUX och SFI där hon lärt sig svenska och studerat retorik, naturvetenskap, samhällskunskap, psykologi, sociologi, filosofi och etik, historia, och etnicitet/kulturmöte. 2017 var det dags för Tania att göra sig anställningsbar som kulturarbetare på den svenska arbetsmarknaden och hon påbörjade då sin utbildning till internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan i Göteborg. 2018 var hon aktiv i bildandet av Kulturföreningen Strömmar i Dalsland. Där startade hon upp verksamheten med ett teaterprojekt, ett kombinerat foto- och integrationsprojekt och en utställning i samarbete med lokala Frivilligcentralen i Bengtsfors. Under tiden genomförde hon den tvååriga utbildningen i Göteborg med examen 2019. Sitt examensarbete gjorde hon som praktik på ABF i Bengtsfors och Åmål. Resultatet – en utställning och performance, som gestaltade flyktingars livsresa över Medelhavet till ett liv i Dalsland – blev också en ingång i hennes anställning som projektledare i Kulturföreningen Strömmar i Dalsland.

Som anställd i Strömmar i Dalsland har Tania under 2019 genomfört ett teaterprojekt i samarbete med ABF och Billingsfors Teatersällskap. Där skapade hon tillsammans med föreningens ordförande David Dickson ett sagospel ur den dalsländska sagotraditionen. Med en ensemble av amatörer i åldrarna 9 till 83 uppfördes tre föreställningar: På anrika Friluftsteatern i Billingsfors den 2 augusti i samband med Bengtsfors Kommuns Kulturvecka, på Folkets Park i Bengtsfors vid Parkens 90-årsjubileum den 24 augusti, samt i Dalslands Konstmuseum vid Upperuds ljusfest den 23 november. I samarbetet med Billingsfors Teatersällskap ingick också två performanceevent i slutet av oktober, med inslag av skräckhistorier och magi.

I december 2019 tog Tania initiativ till ett hälsoprojekt som påbörjades med en kreativ konstworkshop och sedan utvecklats till ett pilotprojekt i samarbete med Bengtsfors kommun med konst och kreativt skapande som verktyg för ungdomars psykiska hälsa.

2020 har Tania genomfört det hälsoprojekt för ungdomar med psykisk ohälsa, som föreningen påbörjade före nyåret. Det projektet resulterade bland annat i ett utställningsmaterial med konst och texter, som i samarbete med ABF Fyrbodal blev en digital utställning som Tania producerade och regisserade.

I samarbete med bland andra föreningen Kulturrepubliken Dalsland deltog Strömmar i Dalsland i kulturarrangemanget Pilgrimspop i Bengtsfors den 27 juni. Tania producerade och regisserade den performance, som var ett av arrangemangets huvudnummer.

Under hösten 2020 ledde Tania ett intressant studieprojekt tillsammans med konstnärer och forskare kring ett tabubelagt tema SKIT, utifrån vilket i skrivande stund en utställning planeras på Bengtsfors bibliotek.

Under 2021 har på Tanias initiativ startats ett samtalsprojekt ”Digitala Kvinnorummet” för utbildade kvinnor med utländsk och inhemsk härkomst.