Till Strömmar i Dalslands våravslutning kom trubaduren Lotta Lagerlöf och gav levande inspiration till dagens måleri. Varannan vecka under våren har kulturarrangemanget ”Måleri till musik” ägt rum. Det har varit uppskattat med deltagare från såväl Bengtsfors som Åmål.

”Vi har ju kallat detta ’från Heavy Metal till Lasse Stefanz’ och vi har verkligen haft musik av olika genrer” säger Mariann Andreasson. ”Violinisten och spelmannen David Norlin kom och överraskade oss vid premiären i mars och det var en härlig start.”

”Jag kan inte måla.” Så säger Helena Proba, och hon är inte ensam om att säga så. ”Men man behöver inte kunna – det är ju roligt att se vad det blir.”

Musikutbudet har alltså varit både inspelad och levande musik. Inramat av David Norlins levande violinperformance och Lotta Lagerlöfs känslostarka röst har det målats till Jimi Hendrix Experience, Erik Satie Gymnopedies, Amy Winehouse Back to black, Lasse Stefanz Drömvärld, Iron Maiden Be Quick or Be dead. Och det lite mer udda med tibetansk, sibirisk och grönländsk-canadensisk strupsång samt John Dowlands 1600-talspoesi med STING och folklåtar med den bohuslänske traditionsbäraren Martin Martinsson – för att nämna några.

Idag är Nagham Ilyas och hennes syster Dima här för andra gången. ”Det är skillnad att måla till levande musik” säger Nagham och menar att närvaron av en levande person lockar fram djupare känslor. ”Lotta, som sjunger idag har en röst som får mig att känna hur det är när det är sommar.”

”Inspelad musik inspirerar ju också” menar Tatiana Pismenskaya, som är en av de mötesansvariga, ”men kanske lite mer som en inspirerande bakgrund.”

Så går diskussionerna denna gång när musiken tystnat och man plockar ihop färgpytsar, penslar och stafflier. Annars är man fokuserad i sin målarbubbla när musiken pågår. ”Härligt” tycker Tomas Torbjörnsson, som varit med samtliga gånger under våren.

Närmast bjuder Strömmar i Dalsland in till måleri till musik under Bengtsfors Kommuns Kulturvecka i slutet av juli. Det blir vid tre tillfällen under den veckan som intresserad allmänhet bjuds in att låta sig inspireras. Särskilt spännande blir det den 18 juli när vi bjuder in till måleri i Mariann Andreassons ateljé i Kölviken norr om Torrskog.

Mariann berättar att ”det blir en riktig dagsutflykt och vi hoppas många vill ta chansen att uppleva en lantlig sommardag med medhavd matsäck och musik och måleri i idylliska Rovhålan.”

Det är ju nästan 4 mil från Bengtsfors och för den som vill ta en trevlig paus på halva vägen så kommer Torrskogs vackra kyrka att vara öppen för visning med Ylva Jonsson som guide. Kolla annonsering på Bengtsfors kommuns hemsida för tider och andra detaljer.