Strömmar i Dalsland!

Forsar och strömmar i Frändefors. Bodde där en gång en frände – en vän, en närstående? ”A friend”. Och i Bäckefors. Där ser vi att bäcken som rinner från Marsjön har strömmat i forsar och fall. Nu är den fångad i en kulvert av ek.

Och Skåpafors. Och Fengersfors. Tankarna hoppar och leker kring dessa strömmar och forsar och namnen som vi ibland undrar hur de kom till. Men vi vet att det strömmande vattnet gav kraft.

Och genom tiden går andra strömmar. Arbetare vid sågar och kvarnar och stångjärnshammare strömmade till och från sina arbeten i mörka vintermorgnar och ljusa vårkvällar. De fångade in tankeströmmar från när och fjärran. Eller fångades de? Tankeströmmar var det. ”Går du med eller mot strömmen?” Det var frågan.

Sen tidernas begynnelse. Folkströmmar över kontinenterna och över haven. Varifrån kom de? De som idag bor här. De som idag bor på Påskön, i Amerika, i Kautokeino?

foto: Jan Gustavsson

Och nyligen. Här. Strömmar av livshungriga från Dalslands utmagrade åkertegar till Göteborg, till Norge, ut över Atlanten. Och idag. Nu strömmar krigsplågade, rädda, längtande, hoppfulla över ett hjärtlöst Medelhav. En del av dem har funnit vägen till Dalsland.

Strömmar i Dalsland. Vi finner berättelserna.

/ DD