SKIT-projektet förbereds nu. En del i förberedelserna är de samtalsträffar – SKIT i Antropocen – som föreningen har startat i samarbete med Bengtsfors bibliotek.

Träffarna startade den 6 oktober och planeras omfatta 8 möten – tisdagar kl 16 – 18 i Biblioteket. Första gången var ingången språket – hur pratar vi om SKIT och hur används ord för SKIT i svenska och andra språk. Vi återkommer gärna till det. Förra tisdagen målade vi och tanken var att få ut en del SKIT ur tankar och känslor.

Nuvarande vecka hade samtalsgruppen om SKIT tillfälligt flyttat sitt möte till måndag. Det var tredje mötet.

Vad hände?

Vi talade ärligt om våra tarmar. Det var dagens tema. Tarmflora, magproblem och mat bland annat. Diskussionen kom att beröra såväl gamla traditionella metoder för god tarmhälsa, som vetenskaplig erfarenhet och dagsaktuella trender. Det kom också upp förslag om en extra träff där vi lagar mat och äter tillsammans.

När vi kom in på mat beskrev en av deltagarna den musikaliska upplevelse han får när han tuggar de grönsaker han hämtar i sin trädgård. Mycket överraskande och med den förmåga han har att poetiskt gestalta det praktiska i livet berättade han om de olika ljudeffekter tuggandet av morötter, kålrabbi, palsternacka, sallat ger upphov till i kranium och bihålor. En symfoni han upptäckt och inte vill gå miste om.

SKIT och konst blev också ett spår i dagens tema. Vi fick se norske konstnären Odd Nerdrums tavla med skitande kvinnor. Vackert tyckte flera. Gränsöverskridande. En vardaglighet vi behöver vara bekväma med för att tycka om oss själva.

Nästa vecka hålls mötet på tisdag igen. kl 16 – 18. Tema – SKIT och konst. Och kanske lite om mat.