Kulturföreningen Strömmar i Dalslands första event. Kulturveckan i Bengtsfors inleddes på Friluftsteatern i Billingsfors den 21 juli 2018. Tal av kulturchefen Sara Vogel-Rödin, kåseri om Friluftsteaterns historia av Per-Åke Hall och sedan två teaterföreställningar. En nygammal version av ett tidigare krönikespel om Billingsfors Bruks långa historia. Och så en kort föreställning där  vi presenterade oss med scenberättelse med lokal förankring.

Kulturföreningen låg då fortfarande i sin linda. Men vi arbetade redan effektivt. Vi hade alltså läst in oss på delar av bygdens historia och på föreställningar om Näck och Sjörå som naturens härskare i gammal folktro. Vi intervjuade personer i Laxarby om händelser i vattenhjul och fors, och när vi satt ihop ett manus hade vi tre veckor på oss till föreställningen skulle gå av stapeln.

Johanna Nordling Kuusisto och Rebecca Lager. Platsen är anrika Friluftsteatern i Billingsfors. Foto: David Dickson

Johanna Nordling Kuusisto och Rebecca Lager tog sig an uppgiften tillsammans med oss, Tania och David. Mot slutet fick vi också med oss Michael Mentgen från Fröskogs Östersbyn.

Det blev en fin liten föreställning där Rebecca som presentatör av Kulturföreningen fick se sig avbruten av Näckens röst från ingenstans, vilket fick henne att undra om hela verkligheten kanske är en saga. I den sagostämningen steg Mats i Låbyns morfar Georg Erhard upp ur sin grav och berättade om hur han sånär drunknat den gången dammen till vattenhjulet på gården brast. Detta blev tillfälle för den väna och mäktiga Sjöråa att ställa Näcken till svars för olyckan och berätta hur hon räddat Georg ur det strömmande vattnet.

Så tecknades bilden av den besjälade naturen, som hjälper och stjälper människan och hur den tron länge existerade sida vid sida med både asatro och kristenhet. Michael Mentgen berättade om frigörande dans som en metod att öppna upp för fantasin. Och så gav vi publiken en bild av hur Kulturföreningen Strömmar i Dalsland vill arbeta med berättelser och konst.

Roller:

Presentatör: Rebecca Lager. Näcken: David Dickson. Sjöråa: Johanna Nordling Kuusisto. Georg Erhard: David Dickson. Regissör: Tatiana Pismenskaya.

Georg Erhard äntrar scenen